WERK

Hier vindt u mijn CV en een overzicht van werkzaamheden, in omgekeerd-chronologische volgorde. Dus hoe verder u omlaag scrollt hoe dieper u in mijn werkverleden duikt (37 jaar is een hele tijd)

Gegevens

| Leeftijd: 61 ('s Gravenhage, 27 December 1956) | Lengte: 1.87 | Postuur: slank | Haarkleur: geheel grijs | Instrumenten: Piano, Contrabas, Gitaar | Talen: Nederlands en Engels vloeiend, Duits zeer goed | Zangstem: Bariton |

Curriculum Vitae

Erik Brey is pianist, performer, schrijver, componist, arrangeur, maar voelt zich wellicht het meeste thuis zelf zingend aan de vleugel. Liedjes van zichzelf, en van vele anderen, in een variëteit aan stijlen: klassiek, chanson, tango, jazz, gypsy, enz. Daarbij altijd op zoek naar humor en/of ontroering.
Erik Brey werd geboren op 27 december 1956. In zijn jeugd speelde de piano een indrukwekkende rol die ertoe leidde dat hij zich nagenoeg zelf de kunst van het spelen hierop meester maakte. Muziek en piano bleven zijn leven beheersen. Na het VWO schrijft Erik zich in als student Muziekwetenschap aan de Rijks Universiteit Utrecht. De studietijd in Utrecht wordt echter vooral doorgebracht met muziek, zigeuner-orkesten, jazz-combo's & amateurtoneel. De oprichting van theatergroep Purper brengt Erik definitief op het toneel, waar hij nu al 37 jaar thuishoort.

2018 - Purper

Het volgende theater-seizoen speel ik in het nieuwe theater-programma "Purper's Passie". Meer informatie hierover zal te vinden zijn op www.purper.eu

2018 - Live at the Apollofirst

Op 20 April 2018 doe ik een eenmalig solo-optreden in het Apollofirst Theater in Amsterdam. Kaarten zijn te bestellen via www.theater.apollofirst.nl

2017 - AMA Gala

Op 20 November presenteerde ik (voor de 3e keer) het Amateur Musical Awards Gala. Dit keer in een tot de nok uitverkocht Carré. Ook schreef ik de tekst van het openingsnummer dat ik daar deed (muziek: Gerbrand van Kolck). Als de YouTube links nog steeds werken dan is de opening hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=1rJuTnCnEH8 en het gehele gala hier: https://www.youtube.com/watch?v=y4q-ieLaAds

2017 - Purper

In Sep/Oct speelden we een reprise van "Purper's Vier Jaargetijden".

2017 - Frisse Nostalgie

Van Januari t/m Maart speelde ik met Haye van der Heyden ons theaterprogramma "Frisse Nostalgie".

2016 - Purper

Van September t/m December speelden we het theater-programma "Purper's Vier Jaargetijden, met Frans Mulder, Alfred van den Heuvel en Diederick Ensink.

2016 - AMA Gala

Op 24 October presenteerde ik (voor de 2e keer) het Amateur Musical Awards Gala, in het DeLaMar Theater. Ook schreef ik de tekst van het openingsnummer dat ik daar deed (muziek: Gerbrand van Kolck). Als de YouTube links nog steeds werken dan is dit gala hier nog te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=5k6WMisDKzI&t=4s

2015/16 - Blunders

Van Oct 2015 t/m Apr 2016 speel ik met Haye van der Heyden ons 2e duo-programma "Blunders".

2014/15 - Geen Kunst

Van Sep 2014 t/m Mei 2015 speel ik met Haye van der Heyden ons 1e duo-programma "Geen Kunst".

2014 - AMA Gala

Op 24 Maart presenteerde ik voor de 1e keer het Amateur Musical Awards Gala, in het DeLaMar Theater. Ook schreef ik de tekst van het openingsnummer dat ik daar deed (muziek: Gerbrand van Kolck). Als de YouTube links nog steeds werken dan is dit gala hier nog te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=r8j_8neiPe8

2013/14 - TWJW

Van Oct 2013 t/m Mei 2014 speel ik met Haye van der Heyden en Jan Dagevos (een pre-Purper combinatie) ons theater-programma "Toen We Jongens Waren".

2012/13 - La Club

Gedurende 2012/13 treed ik regelmatig op in Theater-restaurant La Club in Hilversum.

2011 - Apollofirst

Op 10/11/12 November speel ik een speciaal 30-jarig Jubileum-programma (solo) in het Apollofirst Theater in Amsterdam

2009/10 - Purper in Concert

Met Frans Mulder, Tony Neef en Marco Braam.

2008/09 - Purper 1980

Met Frans Mulder, Gerrie van der Klei, Rop Verheijen en Marco Braam.

2007/08 - Purper 101

Met Frans Mulder, Rop Verheijen, Marco Braam. Verder afwisselend met Jos Brink, John Kraaijkamp Jr, en Jon van Eerd.

2006 - Purper 100

Een speciaal jubilem-programma ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Purper. Met Frans Mulder, Jos Brink, Rop Verheijen, Marco Braam, Corry Brokken en Anneke Grönloh.

2005/06 - Tita Tovenaar

"Ti-Ta Tovenaar". Musical, rol: Ti-Ta Tovenaar. Productie V&V Entertainment Bewerking & Regie: Koen van Dijk

2004 - Musical Award

Voor mijn rol in de musical "Hamelen" mocht ik de John Kraaijkamp Musical Award 2005 ontvangen voor "beste mannelijke bijrol in een grote musical".

2004 - Thunderbirds

Nasynchronisatie. In 2004 kwam de film "Thunderbirds are Go" uit. Deze werd voor jong publiek nagesychroniseerd in het Nederlands. Ik bemachtigde de rol van Parker, de chauffeur van Lady Penelope. We kozen voor Haags, omdat dat chic kan klinken met toch een zweem van Parker's niet zo chique achtergrond. Erg leuk om te doen.

2004 - Hamelen

"Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen". Musical, rol: Ogterop. Productie: V&V Entertainment. Regie: Koen van Dijk.

2004 - Nonsens

"Nonsens, Lieve Heren". Musical, rol: Zuster Roberta-Anna. Met verder o.a. Frans Mulder, Jon van Eerd, Perry Dossett en Duncan Anepool. Productie: V&V Entertainment. Regie: Michael Diederich

2003 - Musical, De Cursus

"Musical, de cursus". Met Gerrie van der Klei en Frédérique Sluyterman van Loo. Redactie, arrangeren, schrijven, optreden, zakelijke en artistieke leiding. Regie: Michael Diederich

2003 - Baantjer (TV)

Televisieserie Baantjes, aflevering "De Cock en de Moord op de Diva". Ik speelde een eenmalige gastrol. Ik moest een in-de-kast-homosexueel spelen, en moest de kijker laten denken dat ik de moord had gepleegd, maar dat was niet zo. Erg leuk om te doen.

2001/02 - Morgana

Theaterprogramma "Morgana" (derde solo programma). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven, optreden, zakelijke en artistieke leiding. Coach: Maarten Wansink

1999/2001 - Dolores

Theaterprogramma "Dolores" (tweede solo programma). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven, optreden, zakelijke en artistieke leiding. Coach: Maarten Wansink

1997/1999 - Erik Brey

Theaterprogramma "Erik Brey" (eerste solo programma, ca 150 voorstellingen, waaronder optredens in Dubai en Abu Dhabi). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven, optreden, zakelijke en artistieke leiding. Coach: Maarten Wansink

1995/97 - Purper 11

Theaterprogramma "Purper Elf" (Purper 11, ca 270 voorstellingen in twee seizoenen, waaronder optredens in Aruba en Curaçao). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Eric Corton, Alfred van den Heuvel en Frans Mulder. Regie: Frans Mulder.

1993/95 - Purper 10

Theaterprogramma "Purper 10" (ca 270 voorstellingen in twee seizoenen, waaronder optredens in Aruba en Curaçao). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en Hans van der Woude. Regie: Frans Mulder.

1993 - Purper Gala

Theaterprogramma "Purper GALA" (13 voorstellingen) Redactie, arrangeren, en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Jan Dagevos, Willem Gülcher, Haye van der Heyden, Toine van Benthem, Adelheid Roosen, Frans Mulder, Karin Bloemen, Bart Kiene, Ina van Faassen, Angela Groothuizen, Alfred van den Heuvel, Jan-Simon en Hans van der Woude. Regie: Frans Mulder.

1992 - Boekenbal

Boekenbal 1992 met als thema "De Gordel van Smaragd". Met Gerrie van der Klei en Willem Nijholt. Twee liedjes die ik hiervoor schreef zijn "Feminibibliofiel" en "Summernight in Jakarta" dat later "Summernight in Bruinisse" werd

1991/93 - Purper 9

Theaterprogramma "En dat is negen..." (Purper 9, ca 260 voorstellingen in twee seizoenen, waaronder optredens in Dubai, Oman, Abu Dhabi, Singapore, Brunei, Miri en Jakarta). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en Hans van der Woude. Regie: Frans Mulder.

1991 - Auf Deutsch

Auf Deutsch. Een eigen productie gedurende de hele zomer in het Kurhaus Hotel in Scheveningen. Een programma van Nederlandse cabaretliedjes die door mij in het Duits waren vertaald. Een hernieuwde, wederom verrukkelijke, samenwerking met Gerrie van der Klei.

1990/91 - Purper 8

Theaterprogramma "Opus 8" (Purper 8, ca 110 voorstellingen, waaronder optredens in Dubai, Oman en Abu Dhabi). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Alfred van den Heuvel, Jan-Simon Minkema en Frans Mulder. Regie: Frans Mulder.

1989/90 - Purper 7

Theaterprogramma "Purper Pastiche" (Purper 7, ca 80 voorstellingen). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Angela Groothuizen, Alfred van den Heuvel en Frans Mulder. Coaching/regie: Guusje Eybers.

1988 - Zomerse Driften

Theater programma "Zomerse Driften". Een initiatief van de zeer byzondere Hugo van Mondfrans. Met Gerrie van der klei en Jerome Reehuis, in het Amsterdamse Garden Theater (in het Garden Hotel waar destijds Joop Braakhekke nog de bezielende manager van was). Een fantastisch programma, vooral gedragen door de geniale travestiet Hugo van Mondfrans. Des te erger was het dat Hugo al wist dat hij stervende was. Zoals hij ons bezwoor gingen we na zijn overlijden (midden zomer) met het programma door, met versterking van Hans Dorrestijn, maar de ziel was er uit.

1988/89 - Purper 6

Theaterprogramma "Dit Verhaal" (Purper 6, ca 100 voorstellingen in anderhalf seizoen). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Zakelijke en artistieke leiding samen met Frans Mulder. Met Ina van Faassen en Frans Mulder. Coaching/regie: Johan Ooms en Guusje Eybers.

1986/87 - Purper 5

Theaterprogramma "de Vijde van Purper" (Purper 5, ca. 150 voorstellingen in een seizoen en twee maanden). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Met Karin Bloemen, Bart Kiene, Frans Mulder en Adelheid Roosen. Coaching/regie: Berend Boudewijn.

1985/86 - Purper 4

Theaterprogramma "Purper Vierkant" (Purper 4, ca 150 voorstellingen in anderhalf seizoen, waaronder optredens in Singapore, Brunei, Miri en Jakarta). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Met Haye van der Heyden, Frans Mulder en Adelheid Roosen. Coaching/regie: George Groot.

1984 - Dutch B&W Minstrel Show

The Dutch Black and White Minstrel Show. Met Milly Scott, Rosa King, Jacques Klöters, Jan Mesdag en Haye van der Heyden. Muzikale begeleiding: het Resistentie Orkest onder leiding van Hub Mathijssen. Spreekstalmeester: de onovertroffen Carel Alphenaar. Een soort vervolg-productie van de Nelson Revue. Ander onderwerp maar dezelfde artistieke ploeg. Een twaalftal zomer-voorstellingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

1983/84 - Purper 3

Theaterprogramma "Purper 3" (ca 170 voorstellingen in anderhalf seizoen, waaronder optredens in Singapore, Brunei, Miri en Jakarta). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Met Toine van Benthem, Willem Gülcher, Haye van der Heyden en Adelheid Roosen. Coaching/regie: Lex de Regt e.a.

1982 - Nelson Revue

De Nelson Revue. Een re-make van het vooroorlogse (Duitstalige) cabaret van Rudolf Nelson, in het kader van het toenmalige Holland Festival. Daaraan werkten bij Herbert Nelson (zoon van Rudolf) en zijn vrouw Eva. Verder met Gerrie van der Klei, Jacques Klöters, Jan Mesdag en Haye van der Heyden. De muzikale begeleiding was in talentvolle handen van het Resistentie Orkest onder leiding van Hub Mathijsen. Een extra vermelding verdient Carel Alphenaar die als aankondiger ieder nummer bij voorbaat een humoristische lading wist te geven. Een twaalftal voorstellingen in Amsterdam en een tiental in Duitsland, waarvan twee weken in Berlijn.

1982/83 - Purper 2

Theaterprogramma "Comedy & Close Harmony" (Purper 2, ca 120 voorstellingen, waaronder optredens in Dubai, Oman, Tokyo, Singapore, Brunei, Miri en Bintulu). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Met Toine van Benthem, Willem Gülcher, Haye van der Heyden en Adelheid Roosen. Coaching/regie: Lex de Regt, Maarten Wansink en Wouter Stips.

1982 - Bengaalse Meiden (TV)

Televisieprogramma "De Bengaalse Meiden". Een totaal gezongen docu-drama van Ruud van Hemert (VPRO). Ik speelde (zong) een groepsleider van een tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes. Het werd geloof ik niet zo goed ontvangen maar ik vond 't een byzonder experiment om te proberen zo "pratend" mogelijk alle tekst te zingen.

1981 - De Lachende Scheerkwast (TV)

Televisieprogramma "De Lachende Scheerkwast" van Wim T. Schippers (VPRO). In een aantal afleveringen speelde de eerste samenstelling van Purper mee als "de vier verre neven", close harmony zingend in hele enge lichtblauwe glitterjasjes. Errug leuk om te doen!

1981/82 - Purper 1

Theaterprogramma "Absurditeit & gekte in Close Harmony" (Purper 1, ca 90 voorstellingen). Redactie, componeren, arrangeren, schrijven en optreden. Met Jan Dagevos, Willem Gülcher en Haye van der Heyden. Coaching/regie: Lex de Regt.

1980 - Purper

Op 28 December 1980, de ochtend na mijn 24e verjaardag, wordt Purper officiëel opgericht. Voor deze datum verbleef ik in het Utrechtse Studentenleven, speelde veel muziek en studenten-toneel, en veel Close Harmony, dat uiteindelijk allemaal leidde tot de professionele start van Purper. Purper is overigens nooit "studenten-cabaret" geweest.